Fotografen Jacob Felländer om romantiska krogar, lysande fotokonst och vilken tid på årets som Stockholms är som allra bäst.

Du har bara en måltid kvar i livet: vilken stockholmskrog går du till och vad äter du?

– Om jag hade så kort tid kvar så skulle jag nog inte slösa bort den på ett restaurangbesök. Då skulle jag hellre försöka ta en sista bild. Eller surfa Mavriks, eller ta en sista svängom i sänghalmen. Men om jag blev hungrig efter dessa aktiviteter så skulle jag gå till Nosh and Chow (Norrlandsgatan 24). Jag lämnar alltid det stället i extas

 Vilken är din favoritgata i Stockholm?

– Wollmar Yxkullsgatan. Drop Coffee (Wollmar Yxkullsgatan 10) är svenska baristamästare och Mariatorget är Stockholms riktiga hjärta.

Vilka tre modebutiker i Stockholm besöker du oftast?

– J.Lindeberg på Biblioteksgatan 6 för att handla skräddarsytt. Gant Rugger på Sturegatan 6 för mer lediga kläder. Annars Beyond Retro (Åsögatan 144), när jag har en bad hair day och behöver en hatt att dölja mig under.

Hur lägger du upp en kultureftermiddag i Stockholm?

– Enkelt. Jag skapar konst i min ateljé på Virkesvägen. Om jag måste lämna den så är det Fotografiska (Stadsgårdshamnen 22) som gäller.

Vilket är stans trevligaste promenadstråk?

– Vilken stockholmsgata som helst vid halv fyra en junimorgon. Solen är på väg upp och alla bekymmer är som bortblåsta.

Vilken restaurang går du helst till på en romantisk dejt?

– Jag gillar Hotell Skeppsholmen (Gröna gången 1) eftersom man kan gömma sig dig i det gamla regementet. Och om man sköter sig under middagen så kan man ju bo över på det mysiga hotellet.

Vilken bar i Stockholm besöker du oftast?

– Berns Cocktailbar blir det mest på sommaren. På vinterhalvåret brukar vi befinna oss på varmare breddgrader eftersom ett bra ljus att fotografera i då lyser med sin frånvaro i Stockholm.

Var hittar man Stockholms mest spännande fotokonst?

– Just nu i min ateljé på Virkesvägen. En trappa upp. Det står ”Storhetsvansinne AB” på dörren.

 Vilka tre sevärdheter i Stockholm blir dina måste-tips till en släkting från landet?

– Fotografiska, Skansen (Djurgårdsslätten 49-51) och Berns. En perfekt cocktail av utsikt, kultur och historik som inte går att slå.

Vilken tid på året är Stockholm som bäst?

– Augusti! Känslan av ”back to school” men med kung Bore lurandes runt hörnet gör att man verkligen tar tillvara på dygnet.

Vilken stadsdel är mest ”du”?

– Jag är absolut ingen stadsdel i Stockholm! Stockholm är en fantastisk stad men vi har ingen stolthet. Vi är för upptagna med att längta till New York. Visst, det finns en gammal fyllegubbestolthet på Södermalm men det är nog mer nostalgi. Jag menar, när såg du en ”I Love Kungsholmen”-tröja senast?