Galleristen Jonas Kleerup berättar om sina bästa promenadstråk, favoritmuseer och till vilken krog han helst tar en romantisk dejt.

Du har bara en måltid kvar i livet: vilken stockholmskrog går du till och vad äter du?

– Många skulle kanske gissa på min stamkrog Tranan (Karlbergsvägen 14), men tyvärr, eftersom det inte är någon idé att vara sparsam lägger jag pengarna på någon 20-rättersmeny. Kanske dags att prova Frantzén Lindberg (Lilla Nygatan 21)? Jag äter typ allt de erbjuder (till och med sådant jag normalt inte tycker om, såsom morötter och vissa typer av kål). Hoppas bara de inte har rotmos på menyn den dagen. Jag gillar att prova nytt och chansa lite.

Vilken är din favoritgata i Stockholm?

– Har alltid hoppats mycket på Regeringsgatan men eftersom den aldrig verkar hända svarar jag Birger Jarlsgatan. En värdig vinnare, inte särskilt spännande egentligen men den håller alltid hög klass: den är i kontinuerlig förändring, har ett rikt socialt liv och utstrålar tidlös urbanism. En långsam söndagspromenad på Birger Jarlsgatan mellan Nybroviken till Jarlaplan får en att glömma bort både nostalgi, modernism och samtid för att uppgå totalt i nuet.

Vilka tre modebutiker i Stockholm besöker du oftast?

– Eftersom Aplace ligger i fel stadsdel så blir det nog Hope (Norrmalmstorg 14), Whyred (Mäster Samuelsgatan 3) och Our Legacy (Jakobsbergsgatan 11) för mig.

Vilket är stans trevligaste promenadstråk?

– När jag bodde på Stigbergsgatan hade jag en fin promenadväg ned till jobbet – Fjällgatan och Katarinavägen ned till Slussen, sen Skeppsbron längs vattnet innan jag tog Norrbron över till Gustav Adolfs Torg. På vägen hemåt brukade jag istället korsa Gamla Stan, men istället för den vulgära Västerlånggatan hittade jag en fantastisk tillflykt i dess bortglömda men magiska parallellgata Prästgatan. Där går du helt ensam i tystnad genom hela den gamla fina stadsdelen. När jag berättade det för min far – som är uppvuxen i dessa krokar – visade det sig att han gick Prästgatan till skolan varje dag. Lite fint.

Vilken restaurang går du helst till på en romantisk dejt?

– Le Bar Rouge (Brunnsgränd 2-4). Klyschigt kanske, men det struntar jag i. Där brukar man få vara ifred, det är väl det viktigaste vid sådana tillfällen.

Vilken bar i Stockholm besöker du oftast?

– Riche (Birger Jarlsgatan 4).

Var hittar man den mest spännande konsten i Stockholm?

– Hos oss gallerister. Finns en 15-20 gallerier som är värda att ha koll på. Gratistidningen ArtLover är en bra början för att få lite inblick. Annars är det Bonniers Konsthall (Torsgatan 19) och Moderna Museet (Exercisplan 4, Skeppsholmen) som gäller.

Vilka tre sevärdheter i Stockholm blir dina måste-tips till en släkting från landet?

– En promenad runt Skeppsholmen (med besök på valfritt museum) för att få lite snabba perspektiv och vyer. Därefter tycker jag de ska avnjuta tidlösheten på Berns (vilket även blir praktiskt eftersom de garanterat ska se någon musikal på Chinateatern). Sen kanske Moodgallerian (Norrlandsgatan), mest för att förklara samtiden och att stockholmarna nuförtiden hellre äter än shoppar.

Vilken tid på året är Stockholm som bäst?

– Den tidiga hösten, utan tvekan. Äntligen får man ta på sig en jacka igen så att ens nycklar och plånbok har en fast plats. Äntligen får man stanna inne utan att skämmas. Äntligen lever staden igen och man kan både äta mat och gå i butiker och beställa bud igen. Dessutom är Stockholm som vackrast då.

Vilken stadsdel är mest ”du”, och varför?

– Just nu bor jag i Vasastan men känner mig inte helt bekväm där. När jag flyttade hem efter många år utomlands bodde jag i Norrmalm de första fem åren, och där trivdes jag. Det var någonting med känslan av att inte kunna delas in i någon kategori som vi svenskar så gärna vill göra beroende på var man bor. Sen kunde jag promenera överallt, allt kändes nära på något sätt. Vet inte varför men det kändes väldigt mycket som jag.