SVERIGE vs DANMARK


VARFÖR ÄR DANSKEN MER EKOLOGISK?

Danmark har inte bara världens bästa restaurang – de är också bäst på att äta ekologiskt.
I Sverige har vi länge slagit oss för bröstet som ett föredöme i miljöfrågor. Sanningen är dock att vår granne i söder stoppar i sig dubbelt så mycket ekologisk mat. 2005 stod ekologiskt för tre procent av matinköpen i Sverige och Danmark. Sedan dess har danskarna närmast tredubblat sina siffror, medan vi i Sverige bara lyckats höja oss en ynka procent. Vad ligger bakom den danska ekosuccén och det svenska fiaskot? Och vem bär egentligen ansvaret? Producenterna, politikerna, handlarna eller konsumenterna?

I panelen

Per Kølster – ordförande i Organic Denmark, bonde, lektor, grundare av Aarstiderne och
bryggmästare på Kølster Malt & Øl.
Gun Rudqvist – chef för avdelningen jordbruk och hav på Naturskyddsföreningen.
Louise König – Coop och KF:s hållbarhetschef.
Åsa Coenraads – politiker (M), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.
Paul Svensson – TV-kock, krögare och kokboksförfattare.

Moderator

Alexandra Pascalidou - journalist, författare och programledare.

Måndag  14 oktober

Debatten börjar 18:15 och hålls i spegelsalen på Berns.

Läs även på skafferiet.info

Välkommen

Berns, Per Styregård, Anders Rydell, Johan Lindskog