Klubbkids under 150 år


En unik utställning om klubbkulturen i Stockholm och dess mer eller mindre mörka hemligheter.

Stockholms nattliv har genom tiderna fått sin prägel av färgstarka personligheter, hippa musikstilar, de trendigaste drinkarna och drogerna, sexuell frigörelse och den undre världens ljusskygga ambitioner. Utställningen ”Klubbkids under 150 år”, ett samarbete mellan Spritmuseum och jubilerande Berns, bjuder in besökaren att uppleva klubbkulturen från 1860-talet till idag. Utställningen visas mellan den 11 oktober – 16 mars 2014.

Utställningen ”Klubbkids under 150 år” skildrar klubblivet som en plats för självbespegling, exhibitionism, glamour, verklighetsflykt, rykten, nätverkande, förtal och relationsbyggande. Konstnären och klubbprofilen Makode Linde har tillsammans med Anders Rydell och Johan Lindskog från idébyrån EGG samt producent Anna-Karin Svanberg på Spritmuseum skapat utställningen som fått formen av en nattklubb. Här samsas nattlivets mest framträdande och utmanande profiler – de som får oss att dansa mer, att älska mer och festa längre än vad vi borde. I centrum för utställningen står de som har en osviklig förmåga att hamna i festens centrum, klubbkidsen.

Dagens profiler ocensurerade

”Klubbkids under 150 år” är uppbyggd kring dansgolvet, baren och toaletten där besökaren kan utforska nattlivets nöjen och möta dess profiler. I baren har Makode Linde gjort videoinstallationer av de intervjuer han gjort med en rad klubbpro­filer från de senaste 20 åren med bland andra Alexandra Charles, Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, Leo B Ulrich Bermsjö, Payman Dehdezi, Sanna La Fleur, Tito Frez, Miss Inga och Rebecca Simonsson. Intervjuerna har klippts samman till kortfilmer på teman som dans, droger och oförlösta lustar.

Toaletterna, nattens köksbord, en plats för klubblivets förbjudna, mörka och intima sidor har sin egen plats i utställningen. Här ryms teman som sex, brott och droger.

Gårdagens profiler gestaltade

Utställningens dansgolv utgör en musikalisk och visuell tidsresa genom Stockholms nattliv, från 1800-talets cigarrrökstäta  salonger till det pulserande ravegolvet på Docklands. Här möter man både verkliga nöjeslivsprofiler och fiktiva klubbkids från olika perioder, gestaltade av skådespelaren och dragshowartisten Robert Fux.

- Det handlar om Sigge Wulff som var den svenska varietéscenens mest lysande stjärna för 150 år sedan, primadonnan Zarah Leander – lika beundrad som skandalomsusad och Jonny Bode, en ökänd kultfigur i nöjeslivet. Men även om andra festprissar, som 1950-talets ”Nalen-spättan”, 90-talets ”rejvare” och ”New Romantics”, säger Anders Rydell, idébyrån EGG.

- Berns har haft en självklar plats i Stockholms nöjesliv sedan 1864 och utställningen är ett unikt sätt att visa på mångfalden och allt det som klubblivet för med sig, säger Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns som firar 150-årsjubileum i år.

Klubbkids under 150 år
11 oktober 2013 – 16 mars 2014
Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38, Stockholm