Berns firar 150 år

För att fira att Berns fyller 150 år tar vi fram ett fullspäckat program som kontinuerlig utökas med spännande aktiviteter och fortsätter hela året 2013.

Den 1 augusti 1863 slog det nya nöjespalatset Berns Salonger upp portarna för allmänheten. Ägaren, Robert Berns, var konditor och öppnade ett stort schweizeri, det vill säga ett ställe där man kunde njuta av goda bakverk och starka dryckesvaror samtidigt som man blev underhållen. Konceptet ansågs redan på den tiden vara vågat och därför lät man Robert Berns bygga sitt nya nöjespalats utanför staden, nära Nybroviken. Bernshuset uppfördes på en gammal sjöbotten och har under åren fått renoveras, byggas om och totalt restaureras på grund av sättningar i huset, orsakade av den instabila grunden. Idag vilar huset stadigt på pålar men det finns fortfarande pumpar igång dygnet runt för att förhindra att vatten kommer in i källardelarna.

Mat och dryck har under alla tider präglat verksamheten och här öppnade Sveriges första kinarestaurang 1944, här har en fransk restaurang huserat under många år, här öppnade Terrance Conran sitt världsberömda koncept i slutet på 1990-talet. Idag bjuder Berns på två restauranger i huset – Berns Asiatiska under kristallkronorna i Lilla Salongen och Berns Bistro & Bar i glaspavillionen i Berzelii Park och den 10 januari 2013 inledde Berns sitt 150-års firande med att öppna restaurangen Nosh and Chow på Norrlandsgatan 24.

Berns har alltid varit nära förknippat med musik och underhållning och på många sätt varit en föregångare inom olika genrer. På Berns visades för första gången Can-can i Sverige, här uppträdde de första svarta artisterna, här spelade Lady Gaga första gången i Sverige och det har också varit arenan och scenen för ett flertal storheter genom tiderna, som The Supremes, Eartha Kit, Edith Piaf och Marlene Dietrich. Även krogshower har frekvent framförsts på Berns stora scen. Hasse & Tage, Killinggänget i manegen och Ljust & fräscht är några av de mer kända. Idag spelar fortfarande större och mindra artister på Berns scen som Bob Dylan, Robyn, Orup, Ultravox och Rihanna. Nattklubben Gallery 2.35:1 gästas av världens bästa DJs som spelar house och techno tre till fem dagar i veckan.

Berns har också varit en plats som samlat kulturpersonligheter under olika former. I Röda rummet satt August Strindberg och drack absint med sina vänner och ovänner och här inspirerades han till att skriva boken Röda Rummet som gavs ut i slutet på 1800-talet och radikalt förändrade svenskarnas läsvanor. Under 1940-talet arrangerades flera operettföreställningar och salongerna har ofta agerat catwalk för olika former av modevisningar. Idag är Berns fortfarande den centrala scenen för Stockholms modevecka två gånger per år och visar även konst och designprojekt under olika tider på året. Berns är också centrum för Stockholms filmfestival.

Berns inrymmer idag även ett elegant boutiquehotel med 82 rum som byggdes 1990. De vackra rummen är alla personligt inredda och de konstutställningar som brukar visas i hotellobbyn får med jämna mellanrum flytta upp till våra större rum och sviter. Sommaren 2012 öppnades en exklusiv cocktailbar på en av hotellets takterasser. Berns har också en omfattande event-och mötes verksamhet. Lokalerna är populära för stora evenemang som Guldbaggen, Grammisgalan och TV-sända välgörenhetsprojekt men också för filmpremiärer och olika typer av företagsevenemang.

Aktiviteter under jubileumsåret

10 januari 2013
Lansering av Berns nya townhouse Nosh and Chow
Nosh and Chow är Stockholms första Townhouse med restauranger, barer och sviter i ett och samma hus. Inredningen är gjord av den spanske inredningsarkitekten Lázaro Rosa-Violán. På menyn finns rätter från flera av världens kök, baserade på svenska råvaror. Den 10 januari öppnar vi gatuplan, gård och bar i gårdshuset (Bernie´s). Företaget ägs av Berns och kommer att växa med fler restauranger, barer och sviter i slutet av 2013 och början av 2014. LÄS MER OCH BOKA BORD HÄR>>

24 januari 2013
Lansering Spelet om Frontrow
Berns har alltid varit nära förknippat med mode och lanserar därför ett spel om modeveckan på Berns. Här samlar du kred genom din modekunskaper, kindpussas med kändisarna och armbågar dig fram till platsen längst fram på modeveckans visningar – Frontrow! Kan Elin Kling hypnotisera höns? Varför samlade Winston Churchill på rosa kalsonger? Och vilken svensk modeprofil driver en blogg tillsammans med en häst? LÄS MER OCH SPELA HÄR>>

Februari 2013
Lansering Bernsboken
Lansering av en bok om Berns historia fram till idag.

1 Augusti 2013
Öppet Hus
Välkommen att uppleva Berns från 1863 till idag. Vi ger guidade visningar och smakprov på Berns idag, och allt däremellan. SE HELA PROGRAMMET HÄR>>

September 2013
Jubileumsmiddag
Jubileumsmiddag för att fira Berns 150 år
Hasse & Tage – Musikskatten – krogshow på Berns den 28 september. LÄS MER OCH BOKA BILJETTER HÄR>>

Oktober 2013
Utställning om Stockholms nöjesliv på Spritmuseum öppnar 10 oktober, läs mer här>>

 

 

VMY2014 copy